Innowacja pedagogiczna

Pszczelarstwo
Kolejny przegląd za nami. Pszczółki pracują bez wytchnienia. Dla chłopców kolejna dawka wiedzy i nowe doświadczenie.

Sezon pszczelarski w MOW
Wychowankowie bardzo chętnie zajmują się pasieką i poznają prawdziwe życie tych niesamowitych stworzeń.

Pszczelarstwo

Zakupiliśmy pnie pszczele oraz rodziny pszczele, bo przecież to nie pszczoły potrzebują nas, tylko my potrzebujemy pszczół. Zainteresowani chłopcy pod okiem opiekuna doskonale sprawdzają się w roli (mam nadzieję) przyszłych pszczelarzy.
Wychowankom zakupiono odpowiednie okrycia wierzchnie oraz potrzebne akcesoria, aby mogli m. in.: sprawdzać czy obecna jest matka, czyli królowa pszczół, usuwać powstałe mateczniki itp.
Opieka nad pszczołami to nie tylko ule, ale także troska o teren wokół nich. DO DZIEŁA!!!

Kurs Baristy

“Fachowcy od ziarenek”, czyli innowacja pedagogiczna wdrożona w Branżowej Szkole I stopnia w Jaworku. W ramach projektu “Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S. A. Dziś 16 uczniów ukończyło kurs baristy.

Papier czerpany

W bibliotece szkolnej odbyły się innowacyjne zajęcia, mające na celu proces wytwarzania papieru metodą czerpania z pulpy celulozowej.

Pszczeli szlak

Piknik jest podsumowaniem projektu „Pszczeli szlak”, na który SPON „JAWOR” pozyskał środki z Samorządu Województwa Mazowieckiego. Przedsięwzięcie dofinansowane i realizowane jest ze środków z budżetu woj. mazowieckiego, w ramach zadania publicznego w obszarze „Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego”. Projekt przebiegał w następujących etapach:

Warsztaty pszczelarskie trwające od kwietnia, podczas których uczniowie, w sposób praktyczny, poznawali proces pozyskiwania miodu, obsługiwali rodziny pszczele, usuwali mateczniki, sprawdzali ilość pokarmu w ulu, itp. Opiekun Koła Pszczelarskiego odwiedził jedyną w Europie pasiekę, gdzie realizowany jest program doskonalenia genetycznego pszczół.

  • Doposażyliśmy koło pszczelarskie w brakujące sprzęty.
  •  Przeprowadziliśmy warsztaty kulinarne „ zatopione w miodzie”, podczas których uczestnicy WTZ, z miodu podebranego przez wychowanków MOW produkowali miodowo- bakaliowe smarowidło. Jest to produkt mało znany w naszym regionie. Próbek zostało niewiele, ale niektórzy Państwo zostali nimi obdarowani.
  • Zbieraliśmy pomysły własne oraz pochodzące od najstarszych mieszkańców regionu, również rodzin naszych wolontariuszy, uczniów i podopiecznych, związane z ekologiczną uprawą ogródków przydomowych. Te receptury były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
    Podjęliśmy próbę ich spisania. Wszystkie przepisy wykorzystujemy podczas pielęgnacji naszych roślin w placówce. „Babcie były Eko”, to tytuł naszej publikacji. Następnie przeprowadziliśmy konkurs dotyczący pszczół i miodu. Żeby pokazać jak żyjemy wśród pożytecznych pszczół zaprosiliśmy na miodziospacer z nagrodami. Ostatnim punktem naszego pikniku była wizyta w Miodziokawiarence, w której na gości czekały miodowe przysmaki oraz kiełbaski z grilla. Dla mniejszych i większych gości przewidziano atrakcje takie jak: malowanie twarzy, warsztaty wyrobu świec z węzy pszczelej oraz zajęcia plastyczne – malowanie na folii bąbelkowej symbolizującej plastry miodu. 

Apiterapia

Mamy i my. Domek do apiterapii. Pierwszy w naszym regionie. Wszystko zaczęło się wiosną, podczas mojej wizyty studyjnej w Wielkopolsce, w ramach Szkoły Liderów. Potem był jeszcze wyjazd szkoleniowy z grupą współpracowników do Pasieki DarzUl. Porady od Ireny Woźniak i telefoniczne konsultacje z Damian Michałek są w tej sprawie nieocenione. Terapię rozpoczynamy wiosną.

Dokumenty do pobrania:

Plik Opis Wielkość pliku Pobrania
pdf Umiejętność rozpoznawania i rozwiązywania problemów 594 KB 1964
pdf Plan Rozwoju Dyplomowany 333 KB 3737